Skip to content

A kék sugár kora – A Blu-ray múltja és jövője a házimoziban 1.

április 20, 2009

A Blu-ray egyeduralma a házimozi környékén kicsit több egy éve tart. Győzelme nem csak azt határozta meg, hogy a boltok -így az online áruházak – polcain milyen formátum olvasására alkalmas asztali DVD lejtátszók kerüljenek, de a televízió készülékek és a videójátékok további fejlesztési irányát is befolyásolta az új formátum.

A Blu-ray felemelkedése és a HD DVD bukása

A videójátékok nem csak a formátum multjában vannak jelen,de ajövőjét is meghatározzák: az, hogy a Playstation 3 a Blu-rayt támogatta nagyban hozzájárult a technológia győzelméhez. A konkurens HD DVD formátum bukásához végül is a Warner filmgyártó cég azon döntése vezettett, hogy nem dolgozik többet ezzel a formátummal és a Blu-ray felé fordul, innentől kezdve a nagy áruházláncok kivonták a forgalomból a HD DVD lejátszókat.

Miért a Blu-ray?
A HD DVD hasonló technológiával működik mint az eredeti DVD, a Blu-ray ezzel szemben másfajta, jóval kisebb fénypázmával működő lézerfénnyel működik, azonban közel kétszer annyi adatot képes tárolni, mint a HD DVD lemez (Blu-ray:25-30GB – HD DVD 10-15 GB). Ezen felül a Blu-ray lemez jóval gyorsabb adatátviteli sebességgel képes üzemelni (kb 36Mb/s szemben a HD
DVD 10Mb/s sebességével)

Blu-ray videó:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: