Tovább a tartalomra

Fájlmegosztó – megosztja a számítógép felhasználókat is

május 6, 2009

Beszéltem olyannal, aki nem használ fájlcserélő programot annak ellenére, hogy egész nap a számítógép előtt ül. Persze ez nem azt jelenti, hogy csupa hologramos matricás CD és DVD sorakozik a polcán. De amit beszerez, azt barátoktól szerzi, szóval ő maga nem követ el jogsértést. Lehet, hogy a többiek sem?

Külföldi PC használók

Mivel külföldön sokkal nagyobb a nagy sávszélességű internettel rendelkező háztartások száma, sokkal könnyebben duzzadnak hatalmasra a torrent oldalak is. A Pirate Bay perétől hónapok óta hangos a sajtó, de még mindig nem tudjuk a svéd bíróság végleges döntését. Az első fokú ítélet a bíró jogvédő szervezetekben való érdekeltsége miatt semmis, várjuk – és a magyar jogvédő szervek is várják – a végső döntést. Ha sikerül olyan szerzőket védő törvényeket alkotni, amelyek a fájlcserélő oldalakra is felkészültek, elképzelhető, hogy lehúzhatják a rolót a torrent oldalak.

Az üzemeltetők szerver gépeit lefoglalják

Hogyan műküdik a folyamat? Először természetesen az üzemeltetőt keresik meg a szerzők jogait szem előtt tartó hatóságok – illik felszólítani az “elkövetőt”, hogy hagyja abba jogsértő tevékenységét. Eztán persze beindul a lefoglalás, a kihallgatások, a bírósági tárgyalás, és az egyezkedés. Hallottunk már olyat is, hogy a magyar(!) rendőrség az üzemeltetőtől a felhasználók adatait kérte cserébe a jobb elbírálásért.

A felhasználók is veszélyben vannak?

Hogy ez mit jelent a PC előtt ülő felhasználókra nézve, azt persze szintén nem tudjuk. Persze továbbra is vitás kérdés, hogy köteles-e ezeket az IP címeket kiszolgáltatni az üzemeltető. Tény, hogy amíg egy műsoros DVD átlagos ára 5-6000 forint, illetve egy zenei CD ára 3-4000 Ft körül van, és egy házilag megírt (nem feltétlenül rosszabb minőségű) DVD 50 forint alatt legyártható, lesznek olyanok, akik az olcsóbb de kockázatosabb utat választják.

Kapcsolódó cikk: webisztán blog, Wikipédia

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: