Skip to content

Hangtisztítás – bakelit, régi, vagy rossz minőségű felvételek zajszűrése, újradigitalizálása

május 11, 2009

A bakelit újra virágkorát éli. A Best Buy amerikai online áruház bakelit lemez eladása az utóbbi időben 5%-kal megnövekedett ellentétben a CD eladással, ami csökkenő tendenciát mutat, ezzel együtt a bakelit lemezjátszó sem tűnt el teljesen. Azonban sokan mégis tartanak attól, hogy a régi, ritkaságszámba menő, egyedi felvételeik könnyen elveszhetnek tönkremehetnek, és a biztonság kedvéért digitalizálásra adják a fejüket.

turntable-red-graffiti.-thumb2473556
Direkt megoldás: kombó eszközök
A bakelit esetében aránylag egyszerű a megoldás: sok gyártó készít olyan eszközt, ami a bakelitre rögzített felvételt közvetlenül CD-re írja ki, vagy pedig össze lehet kötni USB segítsésével számítógéppel. Ha azonban az eredeti felvétel kozmetikázást igényel mert túlságosan zajos, akkor még mindig utómunkára van szükség. Nem is beszélve arról, hogy mit lehet tenni a régi kazetta- vagy akár a szalagos felvételek jó minőségben való archíválásáért, mivel ilyen kombók nem születtek eddig.
Ilyenkor jöhet egy viszonylag jó hangkártyával felszerelt PC, és a hangkezelő programok.

digital-turntables

Eszközök
Hangkártya
Kezdjük a hangkártyával. Ha tényleg komolyan vesszük az adatmentést érdemes ebbe komolyabban beleásni magunkat, és a lehetőségeinkhez képest a legjobb eszközt kiválasztani. Természetesen elsőkénet megpróbálkozhatunk az alaplapi integrált hangkártyával, és csak akkor vegyünk külön hangkártyát, ha nem vagyunk teljes mértékben megelégedve az eredménnyel. Ha laptoppal dolgozunk és nincs lehetőség a bővítésre, akkor használhatunk külső, USB-s hangkártyát a hangtisztításhoz.
Hangtisztító programok, zeneprogramok
A hangszűrésre alkalmas minden zeneszerkesztő program, de vannak kifejezett pofesszionális célprogramok. Ha nem szeretnél hosszú hónapokat tölteni ezek kitapasztalásával szerezz be egy általános felhasználók számára készült, magyarázatokkal ellátott hangtisztító programot, amivel könnyedén jó eredményre juthatsz. (Emellett kiiskolázod magad a későbbiekre a zeneszerkesztők használatából.)
A folyamat talán körülményes és sok vesződséggel jár, de annál szebb, mikor gyermekkorodban készült hangfelvételt gyönyörű minőségben hallgatod vissza.

Kapcsolódó termékek

Hagyományos lemezjátszó
NAD C555 Lemezjátszó
Technics SL-1210MK2 Lemezjátszó

Digitalizálásra alkalmas bakelit lemezjátszó

Smarton SM PH20USB Lemezjátszó
Lenco L-80 USB Lemezjátszó

Hangkártya

Beépített
Creative SB X-Fi Xtreme Audio PCI
Hirdetés Creative SB Audigy SE

Külső
Asus Xonar-U1
Creative SB X-Fi GO

Hangtisztító szoftver
Magix Audio Cleaning Lab 15 Deluxe

Kapcsolódó linkek:
BEST BUY TURNING THE TABLES WITH VINYL
Az Impulse Gamer cikke a Magix Audio Cleaning Lab 15 Deluxe -ról

Kép forrása:

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. május 13, 2009 4:28 du.

  Üdv.

  A technikai eszközökkel semmi gond, de a hozzá alkalmazható programokkal már annál több. Amit leírsz a javítás módjáról és az alkalmazásról az bizony eléggé sovány, mert ezzel a programmal bizny nem lehet egy hanganyagot normálisan helyrehozni. Próbálj meg egy kopott pattogó sercegő LP-t helyrehozni nagyon nehéz lesz megvalósítani Ha normálisan szeretnél valamit kapni a régi kedves de kopott lemezekből rendesen meg kell vele izzadni, főleg ha azt szeretnéd, hogy eltünnyenek róla a nem kivánatos ropogások és tisztán csendben szóljon. És ehez a magix nagyon kevés.Az ilyesmihez egy sereg más dologra is szükség van ha jót akar valaki

  Ne higgy ünteltnek csak egyre több helyen olvasom, hogy pikk pakk meglehet ezt a dolgot könnyen oldani! Hát ez sajnos nem így van, én már 10 éve csinálom.
  Üdv Laszlo.

  • techtom permalink*
   május 14, 2009 11:23 de.

   Szevasz László!
   Kösz a kommentet. Jól tudom, hogy vesződséges dolog a zajtalanítás. Ezt a bejegyzést elsősorban tájékoztató jelleggel írtam, kiindulási alapként. Én ugyan régi hangfelvételt nem próbáltam meg helyrehozni, de egy barátommal való közös zenélgetés folyamán belekóstoltam egy utólagos házi maszterelésbe. Mondhatom égnek állt a hajam annyit bénáztunk 3 perc zajainak kiszűrésével. (Ne gondold azt hogy egy jólfelszerelt stúdióról volt szó.)
   Üdv Tomi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: