Skip to content

GPS játékok – valódi kincskeresés

május 26, 2009

A GPS navigáció nemcsak munkánk során segít eligazodni. A hagyományos GPS-ek (vagyis nem a PNA-k) tulajdonosai számos játékot találtak ki maguknak, illetve egymásnak. Igazi kincskeresés is van köztük, melyhez csak egy efféle pozícionáló kütyü kell.

Geocaching – A GPS mint hobbi

A geocaching hazai és nemzetközi viszonylatban is működik, lényege a kirándulás mellett a kincskeresési, és persze kincstalálási vágy. A játék úgy működik, hogy egy erre kialakított honlapon keresünk magunknak egy szimpatikus célpontot. Ezek megközelítése nem mindig könnyű, a túra nehézségi fokát 1-5-ig számozzák, az ötös szám, már komoly kihívást jelent. Ha megtaláltuk a célpontot (ez gyakran nem egyszerű, mert még álcázzák is őket), kibontva megtaláljuk a benne rejlő kicseket. A kincset egy előttünk arra járó csoport rejtette oda, így, ha kivesszük, nekünk kell pótolnunk a doboz tartalmát. Így az utánunk érkezők is kincset találhatnak a ládikában.A geocaching egyre népszerűbb Magyarországon is, és külföldön már klubok is alakultak a célirányos túrázásra.

A Garmin által szponzorált műhód verseny

Ezen a hétvégén zajlott a harmadik ilyen jellegű megmérettetés magyarországon. Itt ugyan kincskereés nem volt, de a versenyzők azért szép számmal vihettek haza nyereményeket. A verseny leginkább a gyerekkorunkból ismert akadályversenyekre emlékeztet, meg kellett ugyanis keresni az ellenőrző pontokat, és jelölni a kártyánkon, hogy ott jártunk. A táv megfelelő teljesítésével mindenkinek egyforma esélye volt nyerni, mert a nyereményeket végül sorsolták.

Kapcsolódó cikkek, oldalak: GPS, PDA, PNA, Geocaching, Geocaching a világban,

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: