Tovább a tartalomra

PNA – PDA – GPS – hogy is van ez?

május 15, 2009

A PNA egy kifejezetten navigációra készült eszköz, teljes neve Portable Navigation Assistant, azaz hordozható navigációs asszisztens. Érintőképernyős, és alapvetően navigációra tervezték. Gyakorlatilag olyan PDA, amelyik kizárólag navigációra való. Az újabbak alkalmasak lehetnek Mp3 lejátszásra is, de alapvetően nem ez a jellemző.

PNA

PNA

A PDA jelentése Personal Digital Assistant, vagyis személyi digitális asszisztens. A neve is azt sugallja, hogy több funkciót egyesít magában, gyakorlatilag egy irodát hordhatunk a zsebünkben. Képes dukumentumok kezelésére, filmek lejátszására, és internet hozzáférése van. Különböző alkalmazásokat telepíthetünk rá igényeinknek megfelelően.

PDA

PDA

A GPS rövidítés feloldása Global Positioning System, vagyis globális helymeghatározó rendszer. Érdekes, hogy a köznyelvben GPS-nek nevezett navigációs rendszerek valójában a PNA-k. A valódi GPS-ek azok, amiket a pl. komoly túrázóknál lehet látni. Persze a navigációs rendszerek is a GPS helymeghatározás segítségével tájékozódnak. A kézi GPS sem olcsóbb, mint az autós, ezek is 50 000 Ft környékén kaphatók.

GPS vevő

GPS vevő

Hozzászólás